Dialogu ndërfetar

Jepini, pra, Makinerisë çka i përket Makinerisë

  LM Sacasas The Convivial Society: Vol. 4, no. 12 (8 korrik 2023)   Ekziston një narrative për inteligjencën artificiale (AI) të cilën e ndesh shpesh. Narrativa që kam në mendje s’ka të bëjë me frikën dhe ankthet kataklizmike që kanë mbushur faqet e

Read More →

Islami

A mundet materializmi të shpjegojë mendjen?

  Faraz Khan   Dhe ata të pyesin ty për shpirtin – Thuaj: Shpirti është nga çështja e Zotit tim. – Kur’an 17:85   Natyra njerëzore ka qenë një temë qendrore e soditjes intelektuale dhe mistike që nga kohërat e lashta dhe përgjatë qytetërimeve.

Read More →

Shkenca sociale

Inteligjenca artificiale kundrejt vetëdijes njerëzore: Një e ardhme ku makineritë do të jenë zotërinjtë tanë?

  Muhammad U. Faruque Mund ta kuptosh nëse një makineri është bërë më e mençur nëse do të ulësh nivelin tënd të inteligjencës në një nivel të tillë që makineria do të duket më e mençur. Nëse do të kryesh një bashkëbisedim me një person të

Read More →
Close