Shkenca sociale

Tradita dhe moderniteti: Etika e virtytit si qëmtim për të mirën

Alasdair MacIntyre Burimi: Alasdair MacIntyre, After Virtue: a Study in Moral Theory (London: Duckworth, 1981), 203-207 Eseja në vijim është shkëputur nga libri i filozofit të mirënjohur të etikës, Alsadair MacIntyre, titulluar “Pas Virtytit: Një studim në teorinë e

Read More →

Shkenca sociale

Kritikë ndaj Deizmit

Bassam Zawadi Deizmi për një kohë të gjatë ka shërbyer si strehë intelektuale për personat që ishin të bindur në ekzistencën e Zotit mirëpo ishin të zhgënjyer me Fenë e organizuar. Pavarësisht doktrinave bazë të tij, deizmi nuk diskutohet e as nuk debatohet ne

Read More →

Shkenca sociale

Multikulturalizmi dhe identiteti britanik në vazhdën e çështjes së Selman Rushdiut

 Talal Asad   Burimi: Talal Asad, “Multiculturalism and British Identity in the Wake of the Rushdie Affair,” Politics & Society 18, no. 4 (December 1990): 455–80.     Është i mirënjohur fakti se çështja Selman Rushdi shkaktoi krejt papritmas një

Read More →

Shkenca sociale

Kthimi ogurzi i eugjenikës

  Nga John Grey   Mendimi eugjenist u refuzua pas Holokaustit, por në epokën e Big Tech, ideja se njerëzit mund të “inxhinierohen” është rishfaqur në një maskë të re.       Në korrik të vitit 1912, 800 delegatë u takuan në Hotel

Read More →

Shkenca sociale

Epistemologjia dhe qasja multiplekse fetare

  Recep Şentürk et al.     Burimi: Recep Şentürk et al., Comparative Theories and Methods: Between Uniplexity and Multiplexity (Instabul, Ibn Haldun University, 2020), 71-105. Çështja e asaj që ekziston është shumë më e ndërlikuar sesa duket në shikim

Read More →

Shkenca sociale

Feminizmi, Talibanët, dhe politika e kundër-kryengritjes

    Charles Hirschkind, Saba Mahmood1   Burimi: Charles Hirschkind and Saba Mahmood, Feminism, “The Taliban, and Politics of Counter-Insurgency”, Anthropological Quarterly , Spring, 2002, Vol. 75, No. 2 (Spring, 2002), pp. 339- 354     Në një mbrëmje

Read More →

Shkenca sociale

Ligji islam i familjes: Midis realitetit dhe orientalizmit

Annelies Moors Burimi: A Social History of Women and Gender in the Modern Middle East, ed. Margaret L. Meriwether dhe Judith E. Tucker (Westview Press, A Member of the Perseus Books Group, 1999), 141-149.   “Eklipsi i Familjes Patriarkale në Ligjin Islam Bashkëkohor” (The

Read More →

Shkenca sociale

Psikologjia evolucionare si “dogmë” e ateizmit

David Berlinski Fragment i shkëputur nga: David Berlinksi, The Devil’s Delusion: Atheism and Its Scientific Pretension (New York: Basic Books, 2009), 137-155. Ideja se njerëzit janë pajisur me fuqi dhe cilësi që nuk gjenden askund tjetër në mbretërinë shtazore 

Read More →

Shkenca sociale

Fundi i Europës së krishterë apo fundi i fesë?

    Në Europë feja tanimë perceptohet gjerësisht si problem, sigurisht jo në gjirin e vetë komuniteteve të besimit.  Sikurse e kemi diskutuar tjetërkund, ka tre fronte të dallueshme në këtë betejë. Së pari, sekularistët e linjës së ashpër: Për ata,

Read More →

Shkenca sociale

Identiteti dhe vlerat: Evropa dhe Tjetri

Oliver Roy Luftërat Kulturore: Rasti i Shteteve të Bashkuara Në Europë, ‘vlerat’ ka të ngjarë që të mos jenë përmendur kurrë kaq shpesh në diskurs dhe në debate politike sa nga vitet 2000. Siç është përmendur në kapitullin 4,  ky trend faktikisht daton

Read More →
Close