Konspekte

Refleksione mbi veprën “Përshpejtimi social: Një teori e re e modernitetit”

Harmut Rosa, Social Acceleration: A New Theory of Modernity (New York, Columbia University Press, 2015).     Kohët e fundit kam lexuar dhe reflektuar mbi veprën e Hartmut Rosa-s “Përshpejtimi social: Një teori e re e modernitetit”. Megjithëse në

Read More →

Konspekte

Konspekt: Shkencë pa Zot? Rimendimi i historisë së natyralizmit shkencor

Konspekt librit: Peter Harrison & Jon H. Roberts (eds) Science without God? Rethinking the History of Scientific Naturalism. (Oxford: Oxford University Press, 2019   Nga Jamie Boulding   Natyralizmi shkencor, i parë gjerësisht si zhvendosja e shpjegimit të

Read More →

Konspekte

Miti i çmagjepsjes: Magjia, moderniteti dhe lindja e shkencave humane

Jason Josephson- Storm   Konspekt librit: Jason Ananda Josephson Storm, The Myth of Disenchantment: Magic, Modernity, and the Birth of Human Sciences (University of Chicago Press 2017).   Max Weber ka qenë një nga artikuluesit më të shkelqyer të të ashquajturës

Read More →

Konspekte

Në kërkim të Fatimes: Një histori Palestineze

Ghada Karmi   Review: In Search of Fatima: A Palestinian Story, by Ghada Karmi. New York: Verso, 2002. 446 pages. $23.00   Konspekti i kryer nga: Rezart Beka     Libri në kërkim të Fatimes është një autiobiografi ku shkrimtarja dhe aktivistja e

Read More →

Konspekte

Utopia pa Zot: Marksi, komunizmi dhe propaganda antifetare

 Giles Udy Konspekt i librit të Roland Elliott Brown, “Godless Utopia: Soviet Anti-Religious Propaganda” (FUEL Publishing, 2019).  “Komunizmi nis me atëizmin” deklaroi Karl Marx, Friedrich Engels, bashkëaturor i Manifestit Komunist botuar në 1848, ishte

Read More →

Konspekte

Konspekt: Në kërkim të mijëvjeçarit të ri

 Norman Cohn Konspekt i librit të autorit Norman Cohn, “The Pursuit of the Millenium:  Revolutionary Millenarians and Mystical Anarchists of the Middle Ages” (Oxford: Oxford University Press, 1970). Libri i Norman Cohn ‘The Pursuit of the

Read More →

Konspekte

Konspekt: Minimalizmi Dixhital

Taylor Fayle Konspekt i librit të autorit Cal Newport, “Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World”, (Portfolio, Shkurt, 2019). Duke shkruar në fund të viteve 1940, murgu Trappist Thomas Merton përshkroi sesi teknologjia depërton dhe riorganizon jetën

Read More →

Konspekte

Konspekt: Orientalizmi në modernitetin e hershëm

Arjol Guni Konspekt i librit: The Dialectics of Orientalism in Early Modern Europe, ed. by Marcus Keller (Editor), Javier Irigoyen-García (Palgrave Macmillan; 2018), 252 pp. Në vëllimin e tyre të edituar, të titulluar Dialektika e Orientalizmit të Modernitetit të

Read More →

Dialogu ndërfetar, Konspekte

Islami, populizmi dhe kontradiktat e ligjërimit politik europian

Oliver Roy Një dallgë ndjeshmërie kundër të huajve, anti-imigrante dhe anti-myslimane po pushton aktualisht Europën, dhe të njëjtën gjë po bën edhe nostalgjia për komunitetin kombëtar dhe etnik. Ndonëse emigracioni është sot shumë më i larmishëm se sa

Read More →

Konspekte

Konspekt: A u zhduk mendimi kritik në Perandorinë Osmane?

Khaled El-Rouayheb. Islamic Intellectual History in the Seventeenth Century: Scholarly Currents in the Ottoman Empire and Maghreb. Neë York: Cambridge University Press, 2015416 pages. ISBN: 9781107042964. Nazif Muhtaroğlu * Në librin e tij të fundit Khaled El-Rouayheb,

Read More →
Close