TwitterFacebookPinterestGoogle+

Historia e polemikave islamo-krishtere

Norman Daniel Fragment i marrë nga artikulli i Norman Daniel-it shfaqur në: “Encyclopedia of Religion, second edition, Thomosn Gale 2005 Vetë Kurani e përcakton sferën e polemikës midis myslimanëve dhe të krishterëve, sepse ai shpall termat dhe vë caqet e pasaktësisë së krishterë. Çështjet që ai përkufizon janë diskutuar qëmoti: Zoti nuk është tre; Jezusi nuk është…

Read more

Jeta pas vdekjes: Koncepti i krishterë

Hiroshi Obayashi Fragment i marrë nga artikulli i Hiroshi Obayash-it shfaqur në: “Encyclopedia of Religion, second edition, Thomosn Gale 2005 Të krishterët e hershëm, përfshi edhe autorët e librave të Dhjatës së Re, kanë qenë të zhytur në besimin lidhur me ardhjen e shpejtë të fundit të botës, e cila do të përputhej me ringjalljen prej të…

Read more

Lartësimi i Jakobit dhe përçmimi i Palit në Dhjatën e Re

James Dunn Fragment i shkëputur nga libri i James Dunn, “Unity and Diversity in the New Testament, third edition, SCM press, 2006, f. 1-6 Ky theksim i dyfishtë është plotësues për të parin, kjo sepse në judeo-krishterim, Pali denigrohej pikërisht se shihej si një “renegat nga ligji”1, ndërsa Jakobi lartësohej për arsye se konsiderohej si…

Read more

Disa thënie në lidhje me trinitetin

Përmblodhi: Rezart Beka Në kohët e sotme, tendenca e përgjithshme e teologëve të krishterë, përthyhet në disa drejtime. E para ka të bëjë me mohimin e hyjnisë së Jezusit, duke e konsideruar deifikimin e tij si jo burimor por i huazuar nga besimet pagane të asaj kohe, ndërsa e dyta që në një fare mënyre…

Read more

Tradita gojore pas ungjijve – pjesa e II

Bart Ehrman Fragment i shkëputur nga libri i autorit Bart Ehrman me titull: “A Brief Introduction to the New Testament”; Oxford University Press, USA (February 19, 2004)  Nuk duket se autorët e ungjijve kanë qenë dëshmitarë okularë të ngjarjeve që rrëfejnë. Por duhet ti kenë marrë këto histori diku tjetër. Në të vërtetë, njeri prej tyre e…

Read more

Jeta ime

Bart Ehrman                                                                                                 Marrë nga libri i Bart Ehrman-it; ‘Misquoting Jesus’: The Story Behind who Change the Bible and Why; Harper Collins Publishers; New York 2005 Kam lindur dhe jam rritur në një vend e kohë shumë konservatore, në qendrën e kombit, në fillim të mesit të viteve 50. Në edukimin tim nuk pati asgjë…

Read more

A është ‘ortodoksia’ një koncept kuptimplotë për periudhën e Dhjatës së Re?

James Dunn Fragment i shkëputur nga libri i Jemes Dunn, “Unity and Diversity in the New Testament, third edition, scm press, 2006, f. 1-6 Marrëdhënia ndërmjet herezisë dhe ortodoksisë ka qenë gjithnjë e rëndësishme në historinë e krishterimit. Ortodoksia është menduar gjithnjë si në pajtim me “besimin apostolik”. Deri në shekullin e njëzet prirja ka…

Read more

Tradita gojore pas ungjijve- Pjesa e I

Bart Ehrman Për momentin, do ta lëmë mënjanë çështjen e autorësisë së ungjijve, përveç për të theksuar faktin se të katër ungjijtë janë vepra anonime, autorët nuk na e kanë lënë të shkruar identitetin e tyre. Preokupimi ynë hëpërhë përfshin një tjetër çështje, d.m.th. si dhe kur këto autorë anonim i kanë huazuar historitë e…

Read more
1 2 3 4