TwitterFacebookPinterestGoogle+

Të fshehtat e agjërimit

Imam Gazali Shkëputur nga libri i imam Gazalit “Ihja Ulum al-Din”             Parathënie Agjërimi si disiplinë shpirtërore, është tejet i hershëm por dhe i njohur e i përhapur ndër masa njëkohësisht. Ai daton para Islamit, madje dhe mes vetë arabëve, dhe që në kohët e lashta, është gjindur në forma nga më të ndryshmet si…

Read more

A është Allahu perëndia Hënë?

Shabbir Ally Nga faktet e madhështisë së Tij janë nata, dita, dielli dhe hëna. Mos adhuroni as diellin e as hënën. Sexhde bëjini vetëm Allahut, i cili i krijoi ato, nëse adhuroni vetëm Atë. (41:37)   Taktikat mashtruese të Morey-t: Një i njohur i krishterë më zgjati me krenari një kopje të një libri me…

Read more

Përplasja e injorancës

Eduard W. Said “Hipoteza ime është se burimi kryesor i konfliktit në këtë botë të re nuk do të jetë kryesisht ideologjik apo ekonomik. Ndarjet kryesore mes njerëzimit dhe burimit mbizotërues të konfliktit do të jetë kulturore. Shtetet-kombe do të mbeten aktorët më të fuqishëm në çështjet botërore, por konfliktet kryesore të politikës globale do…

Read more

Islami: një traditë progresiste

Hamza Jusuf Kur një luftëtar i rezistencës uellsiane, i zënë rob u soll përpara perandorit në Romë tha: “Dëshira jote për të pushtuar botën nuk do të thotë medoemos se bota dëshiron të pushtohet nga ty.” Sot, po këto fjalë, mund t’ua ofrojmë liberalëve perëndimorë: Dëshira juaj që vlerat tuaja të sundojnë kudo në botë,…

Read more

Feja, dhuna dhe bota moderne

Hamza Jusuf Ditëve të fundit, të pushtuara nga dhuna, ji si djali i parë dhe më i mirë i Ademit që tha, “Nëse ngre dorën për të më vrarë mua, unë nuk do të ngre dorën time për të të vrarë; unë i frikësohem Zotit të botrave.” Shumë prej nesh, në pështjellimin dhe ngutjen e…

Read more

Duaji edhe ata që të fyejnë

Hamza Jusuf & Nazim Baksh Nga Q-News 2003  [Një revistë e mirënjohur islame në Angli]  Sheh Hamza Jusuf bisedon me Nazim Baksh rreth kërkimit për virtyt, bukuri dhe dashuri në një kohë urrejtje, armiqësie dhe zemërimi. Nazim Baksh Përgjigjja e përshtatshme për ata që shajnë fenë tuaj është t’iu përgjigjesh me të njëjtën mënyrë. Megjithatë pozita më e…

Read more

Historia e polemikave hebreo-myslimane

Moshe Perlman Fragment i marrë nga artikulli i Moshe Perlman-it shfaqur në: “Encyclopedia of Religion, second edition, Thomosn Gale 2005 Në kapërcyell të shekullit të tetëmbëdhjetë shumica e hebrenjve jetonin në vendet myslimane, ku ndanin, bashkë me të krishterët, statusin e minoriteteve të mbrojtura, karshi një moskundërvënie tolerante dhe në kohë e vende të caktuara, subjekt i…

Read more

Zoti në historinë e teologjisë islame

Vincent J. Cornell Fragment i marrë nga artikulli i Vincent J. Cornell-it shfaqur në: “Encyclopedia of Religion, second edition, Thomosn Gale 2005 Në shkrimin e shenjtë Islam, Kuranin, thuhet: “Me të vërtetë feja e Allahut është Islami” (3″19). Sipas leksikografëve mesjetarë, ekzistojnë rreth njëzet deri në tridhjetë mendime në lidhje me origjinën, etimologjinë dhe kuptimin e fjalës…

Read more

Pastrim i zemrës

Imam Gazaliu Fragment i shkëputur nga libri i imam Gazaliut me titull: “Minhaxhul Abidin”; Darul Ishaat, Karachi 1998, f. 130-136   Ruajtja dhe përmirësimi i zemrës është një çështje shumë e rëndësishme. Meqenëse gjendja e zemrës ndikon në të gjithë pjesët e tjera të trupit, pastrimi dhe reformimi i zemrës është një sipërmarrje më e…

Read more

Historia e paganizmit tek arabët

Safjurrahman el-Mubarekfuri Pjesë e shkëputur nga libri i autorit Safjurrahman el-Mubarekfuri me titull: “Nektari i Vulosur i Xhenetit”, Mitrovic 1996 Shumica e arabëve një kohë të gjatë kanë pasuar fenë e Ismailit a.s., i cili i thërriste në fenë e babës së vet Ibra­himit a.s. Ata besonin Zotin Një të Vetmin dhe rrëfenin fenë e…

Read more
1 2 3 4 5 6 7