TwitterFacebookPinterestGoogle+

E shenjta në Kuran: aspekte të harruara

 Rezart Beka Për myslimanët Kurani është shpallja përfundimtare dhe e përsosur e Zotit, ai zë një vend qendror në adhurimin dhe jetën e përditshme të tyre. Sipas besimit mysliman, Kurani është Fjala e përhershme e Zotit që i është diktuar Profetit Muhamed nga engjëlli Xhebrail, prandaj çdo aspekt i tij, qoftë nga ana e arranzhimit…

Read more

Zoti, shkenca dhe ateizmi i ri

Prof. Keith Ward e dha këtë leksion më 29 tetor 2009 si pjesë të leksioneve publike James Gregory mbi shkencën dhe fenë   Ideja Themelore e Qënies së Përveçme Besimi në Zot, në një autor inteligjent të natyrës, është besim mjaft i natyrshëm e i kuptueshëm. Qëniet njerëzore janë të ndërgjegjshme për veten e tyre…

Read more

Jezui dhe Muhamedi: Pikëtakimet e reja

   Tim Winter Duke pasqyruar të tetën nga dhjetë urdhëresat e Mosiut, profeti Muhamed na nxit t’i shmangemi dëshmisë së rreme, “kaul ed-dur”.[1] Veprimet më të zëshme fetare në bashkësitë e krishtera dhe myslimane të ditëve tona po i kushtojnë shumë pak vëmendje kësaj urdhërese. Sidoqoftë, urdhëresa profetike është ende e vlefshme. Kaul ed-Dur është…

Read more

Ateizmi

Karl Rahner Fragment i shkëputur nga: “Encyclopedia of Theology”, Edited by Karl Rahner, (Burns & oates publishing, 1975), f. 47-54 A. NË FILOZOFI 1 Koncepti dhe incidenca (shpeshtësia). Folizofikisht folur, ateizëm do të thotë mohim i ekzistencës së Zotit apo i ndonjë mundësie (dhe jo thjesht i një mundësie racionale) të të njohurit të Zotit (ateizmi…

Read more

PËRTEJ BIG BANG-UT

WILLIAM LANE CRAIG   Teksti është një konferencë e mbajtur nga autori ne fakultetin Islam te Ankarasë, publikuar në Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50:1 (2009), ss.151-164 ÇËSHTJA FONDAMENTALE Që nga kohëra që s’mbahen mend njerëzit kanë kthyer sytë nga qielli dhe janë habitur. Si kozmologjia ashtu dhe filozofia i gjurmojnë rrënjët e tyre në habinë që kanë ndjerë…

Read more

Rilindja e Teizmit

William Lane Craig ً Në mesin e viteve 1960, revista Time botoi një ngjarje të faqes së parë për të cilën kopertina e revistës ishte krejtësisht e zes, përveç tri fjalëve që shkëlqenin me shkronja në të kuqe të ndezur mbi sfondin e errët: ‘A ËSHTË ZOTI I VDEKUR?’Artikulli përshkruante lëvizjen asokohe aktuale ‘Vdekja-e-Zotit’ në teologjinë amerikane. Por, duke…

Read more

A ekziston Zoti? Debat midis një të krishteri dhe ateisti

William Lane Craig dhe Massimo Pigliucci Universiteti i Xhorxhas, Athinë 1998 William Lane Craig dhe Massimo Pigliucci Me shënime nga William Lane Craig Dr. Craig: Fjalimi hyrës Dr. Pigliucci: Fjalimi hyrës Dr. Craig: Kundërshtimi i parë Dr. Pigliucci: Kundërshtimi i parë Dr. Craig: kundërshtimi i dytë  Dr. Pigliucci: Kundërshtimi i dytë  Dr. Craig: Përfundimi  Dr. Pigliucci: Përfundimi Fjalimi…

Read more

Progresi dhe shkenca

Abdul Vehab M. Elmessiri Më poshtë vijon një kapitull nga libri i Dr. Abdul Wahab El-Messirit, me titull “Udhëtimi im tek farërat, rrënjët, dhe frutat” i përkthyer në arabisht. Mbaj mend kur isha i ri një bisedë me kolegun tim të shkollës dhe mikun tim Dr. Attiyyah Hamid, në lidhje me ëndrrat e mia për…

Read more

A promovon feja dhunë?

Augustine Perumalil   Burimi:  Satya Nilayam: Chennai Journal for Intercultural Philosophy 6 (2004), 102-127. Përmbledhje Duke vëzhguar se dhuna në emër të fesë ka një histori të gjatë, artikulli këqyr marrëdhënien ndërmjet fesë dhe dhunës. Hetimi fillon me një shqyrtim kritik të dy pikëpamjeve të dhunës së frymëzuar nga feja të cilat janë të të…

Read more

Marrëdhëniet mes myslimanëve dhe të krishterëve

Tomas Michel  Lidhja e Islamit me terrorizmin Kohët e fundit në televizionin italian, lajmet e ditës ishin kryesisht për botën myslimane. Njëra ngjarje theksonte mbylljen e ambasadës amerikane në Riad të Arabisë Saudite, pas sulmit terrorist në territorin e ambasadës me 16 maj. Një ngjarje tjetër tregonte sulmet terroriste në Kazablanka, Marok, që ndodhën tre…

Read more
1 2 3 4