TwitterFacebookPinterestGoogle+

Monthly Archives: November 2020

Vrulli i deglobalizimit: Fundi i globalizmit dhe plagët e tij

  Ovamir Anjum Përktheu: Arjol Guni Në vitin 2009, The Economist shkruante se, përkundër dogmës së pranuar se globalizimi është i pakthyeshëm, “integrimi i ekonomisë botërore është në zmbrapsje pothuajse në të gjitha frontet.”[1] A po hyn bota jonë në një fazë të deglobalizimit mbasi përjetoi dekada të tëra të globalizimit, dhe a duhet ta…

Read more

A mund të ketë ortodoksi në Islam?

Sherman Jackson Përktheu: Arjol Guni Përplasja midis Tradicionalizmit dhe Racionalizmit ka qenë një luftë për të përcaktuar leximin e duhur të shkrimit të shenjtë dhe për ta bërë të spikatur këtë lexim nga ato që do të kundërshtoheshin dhe liheshin mënjanë si të papërshtatshme. Këtyre leximeve unë u jam referuar përkatësisht si ‘ortodoksi’ dhe ‘herezi’…

Read more

Beteja franceze kundër ‘separatizmit’ islamik është në kundërshtim me përkushtimin ndaj lirisë

Olivier Roy Në fillim të tetorit, para vrasjeve terroriste të një mësuesi shkolle jashtë Parisit dhe tre personave në një kishë në qytetin jugor të Nicës, presidenti francez Emmanuel Macron nisi një goditje të “separatizmit” islamik në Francë. Ai njoftoi planet për kontrolle të rrepta në shoqatat fetare dhe kulturore dhe ndalimin e shkollimit në…

Read more